Wednesday, December 2, 2009

perkembangan...

kini anak aku adah setahun..macam tak caye pun ade jugak..tapi kenyataan..hehehe..anakku ni nmpk kurus tapi ligat sangat..pening..mane tak nye suke sangat korek tong sampah..awat haa??anubody out there yang ade masalah yang sama macam aku tak? jenuh aku marah die..cakap baik2 pun tak jalan marah ape lagi..heran dengan aku..hurm..pelik betul..yang best tu mak aku cakap 'he's excectly like u hana'ape yang exectly tu nye bu oiii..aku kecik2 dolu diam,baik je..sopan..huhu(bukan bangga diri tapi sume prang cakap camtuh)aku ni tau bawak diri..same goes to my son..tapi dia ni terlebih bawak diri plak..risau aku..aku ni jenis suke makan semeja dengan hubby..ye la bukan hari2 makan sama..hubby plak sangat pentingkan segala2nya tentang hero die..aku ni mati selera la bila hubby marah2 aku  biarkan anak aku..nak buat macam mana..bila dilarang buat jugak dari sakit hati..ngeehh..ngehh (ni baru setahun je mama) bila fikir2 kan tak terbalasa jasa ibuku yang mendidik kami 3 beradik selama ni (ibu tunggal)..terima kasih bu..
sambung balik cita hero aku nih..sekarang tak berapa main tangga sejak jatuh berguling..main kat anak tangga je..jarang la nampak die main sampai ke atas lagi..huhu..syabas beta..now suke sangat ke dapur.kirai satu dapur..bekas2 disepahkan n yang paling geram korek tong sampah!!!penah sekali tu die korek ade nasi semalam,aku tepis tangan lagi satu rupenye tangan lagi satu die dah masuk ke dalam mulut..nak korek memang tak dapat la coz dah telan..tawakal je la.semalam plak plaktik tong sampah tu die kuakan pastu buka balik tong sampah n masuk kan balik plastik sambil tergelak2 n sengih2..adoi..yang paling tak boleh bla die amik makanan BEN kucing peliharaan izaaz!!sama kes cam nasi tu aku tepis tangan yang satu,tangan yang satu pun terselit makanan yang die da letak kat bibir die.lepas tu suke sangat kirai rak makanan..habis haritu sekotak santan die geget2 hancur kotak tu..
lagi satu haritu aku sebok make up nak kua la katekan..huhu..dah siap bagai aku masuk keta tibe2 mak aku tanye 'ape die makan ni?' aku cakap x de makan ape2..mak aku korek jmpe eyeshadow nye brush..arghh..habis estee lauder mama nak oi..aku baling ke tepi..laki aku da merah muke..haishhh..ape la salah silap aku??nak cite satu2 tak tercite de kang..anak aku ni pemurah dengan senyuman..degan sape2 die akan senyum kalau takut pun senyum paksa..tapi memang susah nak degar die gelak mengekek2..suke sangat beratib n henjut2 badan bila nyanyi baa baa black sheep,little indian (bila baring badan die tergedik2 ) haih..baring pun nak dancing..haha..papa die suke tengok anak die..tak sangka dulu tapak kaki sebesar ibu jari papa..sekarang dia dah makan nasi tapi tak bagi selau takut sakit perut..still bagi dalam bentuk pepejal yang cair(blend all together)  now aku tengah fikir untuk mempelbagaikan makanan die..
ha!!ni tibe2 teringat.semalam aku masak untuk dinner nasi+purple cabbage+tenggiri aku tumis dulu dgn bawang merah sikit n bawang putih seulas.dah siap aku blend n letak dalam cawan(senang sebab ada pemegang) aku suap2 suap n suap..die nak makan..so far anak aku makan sume yang aku masak..tibe2 ntah macam amna dia sampai meja die tarik cawan tu n pecah..sedih aku tengok makanan tu atas lantai..silap aku juagk tapi aku sedih sangat2sebab aku nak anak aku makan makanan yang berkhasiat..sehari aku masak 3kali untuk die makan dalam portion yang sikit2 la.aku geram yang amat tapi die baby tak tau ape lagi..yang best tu aku nye dialog "dah,tak payah makan malam lagi!!' haha kejam sungguh mama ni..tapi aku gaul je nasi + ikan tenggiri goreng..tak de sayur la makan malam die semaalm..habis jugak..aku selalu pagi bagi anak aku makanan yang berunsurkan manisan eg; custard epal,egg custard,dhal manis,tepung beras manis,n lain2.. lunch aku slalu buat dhal+ikan tenggiri+carrot, dhal +udang+cauliflower+carrot,pasta+udang+tomato+mix herbs+carrot n lain2..malam slalu aku bagi nasi+sup ayam,nasi+ikan+kentang n carrot n lain2..lunch bagi byk protein sebab biar aktif..maalm aku bagi karbohidrat banyak supaya mengantuk..huhu..breakfast tadi aku buat dhal+pistachio+kismis+madu sket+emborg whipping cream(ala2 manisan arab)  tapi die dah makan cornflakes bayak..geram betul..so,tak habis die makan tapi tak pe.at least die makan n suke..huhu..lepas tu poo poo..
sekarang anak aku tak berapa tido siang..aku risau tapi tdo malam pukul 9mlm bangun pukul 10pg..ok ke?
selalu berapa average anak setahun tidor ye?hurm..aku ni risau tak tentu pasal ke?ke tak perlu risau sebab banyak lagi benda lain yang nak dirisaukan..huhu..

1 comment: